utorok 17. apríla 2007

Niečo málo o prijatí do PZ a do slovakische SWAT

  • UVAŽUJETE O SLUŽOBNOM POMERE V POLICAJNOM ZBORE ?

Prijímacie konanie do štátnej služby príslušníka Policajného zboru upravuje § 14 zákona č. 73/1998 Z.z. o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, SIS, ZVJS SR a ŽP.

Policajtom môže byť štátny občan Slovenskej republiky starší ako 18 rokov, ktorý o prijatie požiada, pričom:

  • je bezúhonný. Za bezúhonného sa na účely tohto zákona nepovažuje občan, ktorý bol právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin. Občan preukazuje svoju bezúhonnosť odpisom z registra trestov, ktorý nesmie byť starší ako tri mesiace.

  • je spoľahlivý. Za spoľahlivého sa na účely tohto zákona nepovažuje občan, ktorý preukázateľne nadmerne požíva alkoholické nápoje, alebo požíva iné návykové látky, ktoré môžu vyvolať závislosť od nich, alebo podľa iných skutočností zistených v prijímacom konaní nedáva záruku riadneho výkonu štátnej služby.

  • spĺňa stupeň všeobecného vzdelania určený na výkon funkcie, do ktorej má byť ustanovený alebo vymenovaný. Požadovaným stupňom všeobecného vzdelania je úplné stredné vzdelanie s maturitou alebo vysokoškolské vzdelanie.

  • je zdravotne, telesne a duševne spôsobilý na výkon služby. Spôsobilosť občanov sa preveruje v rámci previerky fyzickej zdatnosti, psychologickými a lekárskymi vyšetreniami v špecializovaných zariadeniach Ministerstva vnútra SR (každý uchádzač o prijatie musí vedieť plávať). Previerke fyzickej zdatnosti sa nepodrobia občania, ktorí dosiahli 50 rokov veku, ak ide o mužov, a 40 rokov veku, ak ide o ženy, a občania, ktorí majú byť zaradení ako úzko špecializovaní odborníci.

  • ovláda štátny jazyk. Občan sa podrobí previerke ovládania štátneho jazyka v špecializovaných zariadeniach Ministerstva vnútra SR.

  • má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky.

  • absolvovanie základnej vojenskej služby od 1. mája 2004 už nie je podmienkou prijatia do PZ

Na účely zistenia, či občan spĺňa podmienky prijatia do služobného pomeru, je služobný úrad oprávnený zhromažďovať a uschovávať informácie o jeho osobe podľa osobitného predpisu.

Prijímacie konanie sa začína podaním žiadosti občana o prijatie do služobného pomeru.
V prijímacom konaní občan predloží tieto doklady:

a) písomnú žiadosť o prijatie,
b) vyplnený dotazník,
c) životopis,
d) osobné doklady, najmä rodný list, doklady o dosiahnutom vzdelaní, sobášny list, rodné listy detí alebo ich overené odpisy,
e) vyhlásenie, či je členom politickej strany alebo politického hnutia.

Občana možno požiadať o predloženie pracovného posudku alebo posudku o služobnej činnosti z posledného zamestnania alebo z predchádzajúcich zamestnaní; možno ho tiež požiadať o predloženie ďalších dokladov potrebných na overenie jeho spôsobilosti na výkon služby v Policajnom zbore.

Občan sa podrobí previerke ovládania štátneho jazyka, psychodiagnostickému vyšetreniu, lekárskemu vyšetreniu a previerke fyzickej zdatnosti na posúdenie jeho spôsobilosti na výkon služby.

O výsledku prijímacieho konania musí byť občan písomne vyrozumený do 30 dní od skončenia prijímacieho konania, najneskôr však do šiestich mesiacov odo dňa podania žiadosti o prijatie.

Možnosť prijatia občana do Policajného zboru je fakultatívna, t.j. občan nemá právny nárok na prijatie i v prípade splnenia všetkých podmienok prijímacieho konania. Možnosť prijatia občana do PZ závisí i od voľných policajných miest.

Bližšie informácie o podmienkach prijatia a prijímacieho konania občanom, ktorí majú záujem o prijatie do Policajného zboru poskytnú pracovníci personálnych útvarov okresných a krajských riaditeľstiev Policajného zboru.


Uchádzač musí spĺňať nasledovné kritériá:
- byť príslušníkom PZ,
- prihlásiť sa na výberové konanie vyhlásené prezidentom PZ,
- veľmi dobrý zdravotný stav, plavec,
- prejsť fyzickými vstupnými testami (beh na 100 m - 13-15 s., 2800- 3600 m za 12 min., beh na 3 km, atd.,
- držiteľ vodičského oprávnenia min. skupiny "B",
- psychotesty, pekelný týždeň, motivačný pohovor


  • zopár zaujímavích linkov:
"Stredná" odborná škola policajného zboru v pezinku

Žiadne komentáre: